Ongetwijfeld heb ik al eerder over dit onderwerp geschreven, maar ik wil er nu vanuit een andere benadering naar kijken. Namelijk de paradox van de natuurlijke behoefte aan verbinding versus de angst ervoor. Als je mensen, die al eerder voor publiek stonden, vraagt wat ze het liefst willen, dan is “verbinding met m’n publiek” veel gehoord. En als een enorm groot deel van de bevolking (pakweg 85%) zoveel moeite heeft met spreken in het openbaar, dan moeten we teruggaan in de tijd. Dan is het logisch dat er collectief iets aan de hand is. Niets van wat ik schrijf is wetenschappelijk bewezen, maar als je er logisch over nadenkt kom je ’n heel eind.
Laten we eens bij onze geboorte beginnen, dat is toch zo’n beetje de eerste bijzondere gebeurtenis in ons leven. Nadat we 9 maanden in een (meestal) ongelooflijk veilige en warme omgeving hebben geleefd, waarin volautomatisch in al onze behoeften werd voorzien, worden we naar buiten geperst. Onze eerste ervaring kan niet bepaald positief zijn geweest, het is plotseling koud en we moeten eerst krijsen voordat er iets aan voedselvoorziening en schoonmaak wordt gedaan. En dan hebben we het nog niet eens over verbinding en koestering, twee onmisbare grootheden voor een baby.
Je kunt je voorstellen hoe groot de kans is op verlatingsangst en daartegenover de levenslange behoefte aan verbinding. Natuurlijk is dat niet bij iedereen in dezelfde mate het geval en ook onze opvoeding en ons opgroeien speelt ’n flink toontje mee. Bij (de angst voor) spreken in het openbaar komen we dit vooral weer tegen, ook in bedekte termen. Denk bijvoorbeeld aan vragen die we onszelf nogal eens stellen: “wat zullen ze wel niet van me vinden”, “doe ik het wel goed genoeg”, “bén ik wel goed genoeg”, en dergelijke. Schaamte en afgeserveerd worden kunnen regelrecht linken aan onze verlatingsangst, ook wel angst om buitengesloten te worden. We willen niets liever dan “erbij horen“, ofwel verbinding met de groep hebben waartoe we behoren.
In relatie tot spreken in het openbaar:
We moeten dus met die verbinding beginnen om die angst voor spreken in het openbaar te overwinnen. Verbinding met je publiek dus, simpelweg door je publiek – één persoon tegelijk – in de ogen te kijken. In dié verbinding komen je woorden ook daadwerkelijk áán. Het is niet zo verwonderlijk dat Speaking Circles dit als basis in zich heeft. Relational Presence, in relatie zijn met één persoon, is een van de belangrijkste fundamenten van Speaking Circles. Het is een van de elementen die in de trainingen uitgebreid aan bod komen en die je ook tegenkomt in de online cursus.
Wat is jouw ervaring? Hoe heb jij een goede verbinding met je publiek? Laat ’t hier weten.
Hartelijke groet,
Stef de Beurs
Wil je 1x per maand ‘n berichtje ontvangen, geef je dan hier op:
[gravityform id=”2″ name=”Opt-in” title=”false” description=”false” ajax=”true”]
Dag Stef,
Het is lang geleden dat ik voor een grote groep heb gestaan. Verbinding had ik volgens mij niet echt, dus nee goed zal het niet zijn geweest. Ik geef nu wel presentaties, trainingen voor kleine gezelschappen en dat vind ik leuk om te doen. De verbinding is dan persoonlijker dus voor mij gemakkelijker.
Zo fijn wat ik in de training bij Speaking Circles heb geleerd, verbinding houden met mijn publiek. Vind het fijn om de mensen aan te kijken als ik spreek. Is er een groot publiek dan is het wel wat moeilijker omdat je niet ieder persoonlijk aan kunt kijken. Moet er dan wel aan denken mij tot een paar mensen te beperken. Mijn blik kan dan af en toe door de zaal heen schieten. Gelukkig komt dan al snel de verbinding met 1 persoon weer tot stand. Fijn dat ik dit geleerd heb bij Stef. Hoop nog vaak het podium te kunnen beklimmen, want spreken in het openbaar is voor mij een feestje geworden, dankzij Stef!
Dank je wel, Willy en Cora,
Voor jullie reacties. Ik wens jullie heel veel plezier en verbinding toe op het podium.
Hartelijke groet,
Stef