Complimenten

girl with OKIn mijn vorige blog schreef ik over verschillende mogelijkheden met betrekking tot waardering en vandaag ga ik het hebben over complimenten. Complimenten maken het leven leuker, mooier, vrolijker en het bevordert de onderlinge band die je met elkaar hebt. Overigens betekent dat niet dat je het geven van complimenten moet beperken tot mensen die je kent. Ook mensen die je niet kent maar terloops ontmoet kun je complimenteren.
Het moet wel echt gemeend zijn en kloppen, zowel voor de gever van het compliment als de ontvanger. Maak het compliment gerust specifiek. in plaats van wat kun jij heerlijk koken, zeg je bijvoorbeeld wat heb je dit lekker klaargemaakt. Het moet bij jouw manier van spreken en doen passen, anders is het niet authentiek.
Het kan best zijn dat je met het geven van complimenten buiten je comfortzone komt, maar dat is prima. Dáár doe je nieuwe (leer-) ervaringen op. Dat kan ook het geval zijn bij de ontvanger van complimenten. Ik ben er door mijn werk achter gekomen, dat we (even generaliserend) helemaal niet zo gewend zijn om complimenten te geven en te ontvangen. Maar de waarde ervan kan behoorlijk groot zijn. Voor ons zijn complimenten hetzelfde als de zon en water voor planten: ze groeien ervan, Zo is dat ook voor ons, we groeien van complimenten en waardering. Het is een teken van persoonlijke aandacht voor elkaar.

Je kunt jezelf ook in stilte oefenen in het geven van complimenten. Als je onderweg bent en regelmatig mensen ziet, bedenk dan wat voor compliment je die onbekende zou kunnen geven en hoe je het zou zeggen. Daarmee train je jezelf op dit vlak.

Over het ontvangen van complimenten kan ik kort zijn: Zeg dank je wel en dat is het dan. Meer dan ontvangen hoef je niet te doen. Wánt voor de gever is een compliment pas een compliment als het ook ontvangen word.

Hoe is het voor jou om complimenten te geven / ontvangen?
Laat het hier in een reactie weten.

Hartelijke groet,
Stef de Beurs

7 gedachten over “Complimenten

 1. Joke Pel

  Ik gaf laatst een handvat mee ehh opdracht voor een week aan een client: vraag aan mensen: wat vind je goed/leuk aan mij?
  Wat ze ook zeggen[ ook al zeggen ze je bent een sukkel] zie het als positief[dus een sukkel zijn is dan positief] en zeg dankjewel en noteer het.
  Een van de reacties van haar manager was: je weet drommels zelf waar je goed in bent!
  Haar reactie was; ja maar wat nu precies?ze begreep het niet helemaal wat de manager bedoelde. Ik zei: dus…wat je manager goed aan je vind is dat je zelf drommels weet waar je goed in bent…Een mooi compliment van een manager over haar zelf kennis :-}}
  Heerlijk om positief door het leven te gaan.
  hartelijke groet, Joke Pel van Mentaalkompas

 2. Anne Buiskool

  Complimenten geven en ontvangen kreeg een nieuwe dimensie toen ik een jaar of tien geleden een compliment kreeg. Ik stond op een plek die ik nooit zal vergeten. Het compliment was welgemeend. De persoon was dankbaar voor iets wat ik veroorzaakt had.
  Ik?
  En daar voelde ik een verschil. Niet ik persoonlijk had er voor gezorgd, maar ik had verantwoordelijkheid genomen door te volgen wat ik als juist had ervaren.
  Geen ego involveld. Niet: kijk mij eens. Opeens stond ik daar, kon het compliment volledig ontvangen en voelde me een werktuig van het universum. Het gevolg wat ik aan de nadere kant zag, was dat de ander zijn compliment gehoord en aanvaard zag. Twee mensen die elkaar met een grote grijns aankeken.
  Vanaf dat moment is complimenten geven en ontvangen nooit meer hetzelfde geweest.
  Vanaf dat moment was het me duidelijk dat dankbaarheid in vrijheid gegeven en ontvangen kan worden.
  God/het universum/… was in, ik was uit:-)

  1. Henk

   Het oefenen met complimenten geven is natuurlijk het leukste wat er is.
   Spontaniteit is ook een “vereiste”

   Na gaan denken wat je gaat zeggen is het begin van het einde. Dan voel je weer die afwijzing in jezelf …zie je wel het lukt niet en het is eigenlijk allemaal onzin.

   Ik heb jaren geleden geoefend met een groepje mensen(onbekenden) om elkaar helemaal te zien zitten.
   Ook hier gold geen oordeel over wat er gezegd wordt alleen elkaar steunen. Elkaar nemen zoals je bent.

   Er was een oefening die ging als volgt: Je zegt tegen een persoon die tegenover je zit: de prettige eigenschappen die ik in jouw zie en die jij naar mij terugspiegeld is…..en dan zeg zonder er bij na te denken iets positiefs over degene die tegenover je zit b.v. : vriendelijkheid of warmte. De bedoeling is dat je op een gegeven moment spontaan iets tegen een ander zegt in positieve zin. Je flapt het er gewoon uit.
   Als je daarmee gaat oefenen gaat het op een gegeven moment vanzelf.
   Op deze manier wordt het een eigenschap van jezelf.
   Daarom vind ik speaking circles zo prettig om te doen. Je gaat oefenen en je komt tot de ontdekking dat je zoveel meer kan dan dat je dacht. Alleen maar omdat je gaat oefenen met anderen.
   ” Je komt tot de ontdekking dat die ander eigenlijk niet zo veel verschilt van jezelf ”
   En deze ontdekking is een compliment aan jezelf.
   Groet,
   Henk

 3. Hannie Mommers

  Complimenten ontvangen, dat heb ik echt moeten leren. En nog vind ik dat soms moeilijk. Maar je hebt gelijk dat het hartstikke belangrijk is, zowel het ontvangen als het geven. Ik ga er weer eens bewuster op letten!

 4. Stef de Beurs

  Dank je wel voor je reactie, Hannie.
  Het is fijn om aan reacties te zien, dat ’t gelezen wordt 🙂
  Zaterdag 1 maart kun je je uitleven op de Nationale Complimentendag en natuurlijk ook alle dagen erna. 🙂
  Hartelijke groet,
  Stef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *