Aanbevelingen

ERVARINGEN VAN DEELNEMERS:
Aanbevelingen van deelnemers (veelal) ná training(en):

In verband met privacy zijn namen zo nodig gewijzigd.
.

“…..voelt als zo’n bevrijding……”
Beetje late reactie, maar ik wil je nog hartelijk danken voor alles wat je ons hebt laten ervaren en meegegeven in de training.
Ik wou je ook laten weten dat ik afgelopen week twee keer voor een groep van 20/25 mensen heb staan praten! Ik, die dit jaren uit de weg ben gegaan, stond gewoon redelijk relaxed voor een groep te praten. Het voelt als zo’n bevrijding! Echt ongelofelijk. Ik hoop wel dat ik het vast kan houden, aangezien ik het niet zo heel vaak tegenkom in mijn werk. Maar er is echt iets veranderd in mij, dus eigenlijk denk ik dat het wel goed komt. Nogmaals hartelijk dank en succes met alles!
Monique

“…….belangrijke blokkade en overtuiging in mezelf doorbroken……”
De training heeft mijn gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen geopend omdat voor mij spreken in het openbaar, maar ook in een vergadering en soms ook belangrijke één op één gesprekken (bv sollicitatiegesprekken), een enorme blokkade in mijn systeem opriepen. Nadat ik heb ervaren dat ik het ook anders kan doen, via spreken vanuit het hart, was dat voor mij een enorme opluchting en hoef ik een minder zware last met mij mee te dragen van dat kan ik niet etc. Daarnaast lijkt het wel of het een doorwerking heeft op mijn overtuiging, houding en identiteit zoals in jou boek op pagina 79 staat. Ik herkende dat meteen in mezelf. Zelf heb ik nu 6 jaar een leraar waarbij we als leerlingen de weg naar binnen gaan. Het betreft toegepaste wijsbegeerte en spirituele ontwikkeling.
Spreken vanuit je Hart lijkt wel een methodiek waardoor ik een heel belangrijke blokkade en overtuiging in mezelf heb doorbroken en verder wil ontwikkelen om mijn gevoel van zelfvertrouwen steviger te verankeren. Ook dat draagt bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling.
+
Afgelopen woensdag hield ik een presentatie van 5 minuten voor ongeveer 70 mensen. Ik was van te voren veel minder nerveus en ik vond het zelfs leuk toen ik presenteerde. Ik had een microfoon en dat was zoals je al aangaf heel prettig.
Agnes

“……plezier om verhalen te vertellen……”
Ik heb de Speaking Quest bij Stef gevolgd. Deze vier dagen (volgende keer 5 dgn, red.) Speaking Circles hebben mij weer in contact gebracht met mijn plezier om verhalen te vertellen. Ik durf mij nu vrijer te uiten zonder constant te twijfelen. Ook maak ik nu meer oogcontact terwijl ik praat, waardoor ik meer met mijn gevoel in het gesprek met de luisteraar ben. Al met al is het voor mij een hartverwarmende ervaring geweest op een mooie plek, met een super lekkere lunch met allemaal biologische producten.
Melva

“…….boost van mijn zelfvertrouwen……”
De 4-daagse cursus heeft mij gebracht wat ik er van verwachtte. Namelijk een boost van mijn zelfvertrouwen. Door deze praktische training leer je eenvoudige technieken om beter met je emoties/gevoelens om te gaan. Tevens word je overspoeld met positieve feedback, wat een zeer krachtig effect heeft. Ik ben er nog steeds regelmatig mee bezig, zodat ik mijn presentatie verder kan ontwikkelen. Inmiddels is het mijn collega’s ook al opgevallen dat ik rustiger voor een groep/onbekende(n) sta en beter uit mijn woorden kan komen. Het is (gelukkig) geen weggegooid geld geweest.
Verder heb ik de training als heel fijn ervaren omdat zowel de trainer als de overige cursisten TOP zijn!
Jody 

“…..stralend en vol zelfvertrouwen…..”
Drie weken na de Speaking Quest heb ik mijn eerste lezing gegeven. Vooraf was ik zenuwachtig maar toen ik er eenmaal stond voelde ik me zeker, vol vertrouwen en het ging goed! Fijne reacties gehad zoals: inspirerend, leerzaam, openend, leuk… Een deelnemer vertelde me dat ik er stralend en vol zelfvertrouwen stond. Dat is echt dankzij de Speaking Quest bij Stef!
Francis

“……een levensveranderende ervaring……”
Gisteren de presentatie gehad die me de vorige keer heeft gedreven tot het ondernemen van stappen (jouw cursus dus) omdat het gewoon echt veel te slecht ging. Nu was het management erbij, een verschil t.o.v. de vorige keer en wel even schrikken, maar het ging echt heel goed! Geen blozen en ik voelde me erg op mijn gemak en vrij. Van mijn direct leidinggevende ook louter complimenten.
Dus, Stef, nogmaals heel veel dank, ik kan bijna spreken van een levensveranderende ervaring, het verschil in hoe ik me nu voel voor een groep in vergelijking met voorheen is niet te beschrijven.

River

“……geheel onvoorbereid. Die maakte echt indruk…..”
Even een berichtje om je te vertellen over de positieve resultaten van je cursus. Vorige week heb ik een presentatie van 2 uur gegeven. Ik voelde me zeer op mijn gemak, kon helemaal mezelf zijn en de mensen reageerden serieus en echt op mijn verhaal. Soms vonden ze mijn eerlijkheid bijna confronterend en bedreigend. Het was een prachtige ervaring. Ik had het voorbereid met steek-woorden. Daarvóór heb ik in Genève een presentatie van een half uur tot drie kwartier gegeven, geheel onvoorbereid. Die maakte echt indruk. Wat heeft die cursus van jou veel met me gedaan. Ik ben ook niet meer nerveus voor een presentatie, slaap gewoon goed de nacht tevoren, enz.. Josina

“…….oogcontact hebben mijn angst heel erg verminderd…….”
Ik wil je even vertellen dat ik inmiddels de eerste dag van de cursus die ik gaf heb gehad. Na de cursusdag bij jou zag ik die dag al met meer vertrouwen tegemoet. Die zondag (workshop) was gewoon een enorme opsteker voor me. Vooral de positieve feedback waarin dingen genoemd werden waar ik zelf helemaal niet op uit was en me ook niet van bewust was, werkte heel versterkend. En inderdaad: de oefeningen voor het houden van oogcontact hebben mijn angst heel erg verminderd.

Daardoor begon ik met een normale portie spanning aan de dag van mijn cursus in XX, zoals iedereen heeft die iets moeilijks moet doen. En die ‘gezonde’ spanning viel snel van me af toen ik eenmaal mijn eerste zin had gezegd. Eigenlijk al in de korte periode ervoor toen ik alle deelnemers bij hun binnenkomst verwelkomde. Ik ben er heel blij mee en zie vol vertrouwen uit naar mijn volgende optreden. Marie

“…….mijn angst in contact te komen en deze als sneeuw voor de zon te zien wegvloeien.”
Een paar jaar geleden ben ik samen met mijn man bij een Speaking Circles dag geweest in Utrecht. Ik vond het eng maar wilde me makkelijker voor een groep kunnen bewegen. Het was voor mij een geweldige ervaring , die dag. De groep niet groot maar wel groot genoeg om met mijn angst in contact te komen en deze als sneeuw voor de zon te zien wegvloeien. Even leek het alsof ik door de grond zou zakken maar toen kwam het moment van verlichting! Heerlijk om zo in contact te kunnen zijn. Stef geeft de cursus op een prettige laagdrempelige manier en is zeer vakbekwaam! Een aanrader voor iedereen die met meer ontspannenheid een groep mensen moet toespreken! Willie

“……..Relational Presence at Work………”
Afgelopen zondag was werkelijk baanbrekend! Het afscheid was (voor mijn gevoel) wat abrupt. Dit is ook de reden voor mijn email. Ik wilde je op deze manier ontzettend bedanken voor de workshop. Het was voor mij de eerste keer dat ik bewust bij zo’n training zat. Bij de KLM waren er wel wat mogelijkheden, maar dan ben je blijkbaar niet zo vrij in het jezelf zijn. Ik heb de dag als heel bijzonder ervaren. Vandaag kwam ik tijdens mijn werk tot de conclusie dat de uitwerkingen verstrekkende gevolgen hebben.

Nog maar 1 been in kantoor gezet te hebben vanochtend stond er al een hijgende en zwetende hoogleraar met afwijzingsbrieven te zwaaien die ik toch echt NU moest verwerken. Tijdens zijn redevoering waarom het toch echt NU moest gebeuren heb ik hem heel rustig recht in zijn ogen aangekeken en zijn verhaal aangehoord. In plaats van het verhaal 3 keer vluchtig te herhalen zei hij nu al na de eerste keer (waarin het tempo met de zin langzamer werd): “ik geloof dat ik dit wel aan jou kan overlaten.” Hij was gerustgesteld en ik ontspannen. Relational Presence at work! Zal toch bijna bekennen dat ik uitkijk naar de volgende presentatie.  Janny

Nú inschrijven? Klik hier.

“……. een keerpunt…….”
Mijn presentatie in de USA voor publiek van 120 ging geweldig goed. Voorheen was dat voor kleinere groepen alleen maar eng. Nu was het zelfs leuk om te doen (na de eerste spannende 30 seconden). Ik heb die week in USA nog verschillende keren de gelegenheid aangegrepen om een speech te doen voor mijn eigen team. De SC workshop in Amsterdam zie ik echt als een keerpunt.   Bert.

“……….speciaal aan haar gericht………..”
Hi Stef, Voor mijn cursus Engels moeten we allemaal een keer een praatje houden en gisteren was het mijn beurt. Ik hield het over mijn ervaringen met Speaking Circles. Het ging goed en ik had er zelfs plezier in ! Na de les kwam er iemand naar me toe die zei, dat ze het gevoel had gehad, dat ik het speciaal aan haar gericht had en toen viel iemand, die dat hoorde, haar bij en zei, dat zij dat gevoel ook had gehad. Leuk hè.  Groetjes, Maria.

“……. ik bereid me nu nauwelijks voor……….”
Afgelopen zomer heb ik een workshop bij jou gevolgd in Amsterdam, naar aanleiding waarvan ik eens op internet ben gaan snuffelen naar Speaking Circles en toen merkte ik al dat wat jij doet breder is dan de oorspronkelijke vorm met camera’s erop. Dat is dan voor het spreken in het openbaar, bij jou gaat het om veel meer.
Ik heb de workshop deels uit nieuwsgierigheid gevolgd, maar ook omdat ik zeker nog kon leren in het authentieker en meer ontspannen voor de groep staan. Ik had altijd al het gevoel dat ik het gewoon leuk zou kunnen vinden, maar om het zo echt te beleven zat er nog teveel spanning voor. De laatste jaren was er al wel een positieve ontwikkeling. Ik heb er veel aan gehad. Het woord ‘geleerd’ zal ik niet zo snel in de mond nemen, het was meer beleven en ervaren. Zeker zo effectief! Ik bereid me nu nauwelijks voor op hoe ik de dingen ga zeggen en ben vrij van negatieve spanning. Ook als er opmerkingen uit de groep komen waarvan ik in eerste instantie niet weet hoe erop te reageren blijf ik rustig. Hartelijke groet en veel plezier met de nieuwe workshops. Ans.

“……….een wereld van verschil………
Hoewel dit geen “ervaring uit de praktijk ná Speaking Circles” is, vind ik deze te waardevol om achterwege te laten:
De workshop heeft me heel goed gedaan. Het is nu een dag later en een last is van mijn schouders afgevallen. Ik heb mijzelf verbaasd dat ik “zomaar” een verhaal kon vertellen. Elke keer werd het staan voor de groep een beetje makkelijker en ik voelde er soms zelfs lol bij. Onvoorstelbaar! Het ontroert me weer nu ik dit schrijf. Angst om in de aandacht te staan heeft mijn leven voor een heel lange tijd bepaald. Het voelt nu alsof het tij aan het keren is. De sfeer voelt heel fijn en vooral heel veilig. Stef draagt daar een flinke steen aan bij. En wat vond ik het fijn om alleen maar positieve reacties te ontvangen. Een wereld van verschil met andere cursussen waarvan ik de goed bedoelde tips telkens interpreteerde als “Dan heb ik het weer niet goed genoeg gedaan”. Nog even en ik ga spreken in het openbaar leuk vinden, haha…   Warme groet, René.

“……….in die ene dag cursus ver overtroffen………..”
Nadat ik bij jouw de cursus spreken in het openbaar gevolgd heb, heb ik weer al heel wat presentaties op school achter de rug. Echt heel opmerkelijk is het voor mij om hetgeen we oefenden in de praktijk te brengen ! Het werkt echt !
Reacties van leraar: Wat ik je in al die jaren aan presenteren op school heb proberen bij te brengen heb je in die ene dag cursus spreken in het openbaar ver overtroffen. Het ging voor mezelf ook heel goed.
Vandaag weer een presentatie gegeven. Ik stond zo 10 minuten te praten….!! Reactie van een mede student: Je stond echt zo rustig te praten..! Dat zijn leuke complimenten. Zo voelde ik mezelf ook tijdens het presenteren (rustig, evenwichtig). Stef, bij deze nogmaals bedankt voor je cursus, waarschijnlijk doe ik hem vlak voor mijn afstudeer-presentatie nog een keer.  Hgv. Florus.

“……..zocht veel meer contact met het publiek………”
Aan mijn overspannenheid heb ik een behoorlijke angst voor publieke optredens zoals vergaderingen en presentaties overgehouden. In mijn vak, waarin ik vaak moet spreken, is dat heel behoorlijk lastig. Via via kwam ik bij je website terecht en ik heb de stap gezet om een workshop bij te wonen. Kort daarna had ik een presentatie voor ongeveer 20 personen. Ik was nog behoorlijk gespannen maar het ging echt heel goed. Ik deed het dit keer ook anders: ik werkte de presentatie juist niet tot in de puntjes uit en zocht veel meer contact met het publiek, in plaats van het gebruikelijke “oplepelen” van een kant en klaar verhaal. Er ontstond zelfs een levendig debat: normaal gesproken moest ik daar niet aan denken maar nu genoot ik daar van ! Na afloop waren er veel positieve reacties. Nogmaals bedankt dus, ik weet zeker dat de workshop heeft bijgedragen aan deze voor mij erg belangrijke doorbraak. John 

“…….er is ook een leven vóór mijn babbeltje……”
Vandaag heb ik voor 10 volwassenen en 2 kinderen een praatje gehouden over …… en aansluitend een rondleiding te voet door een nieuwbouwwijk in …… De grootste ervaring die ik heb opgedaan na de workshop is, dat er ook leven is VOOR mijn babbeltje. Ik heb niet in paniek de dag ervoor mijn baan opgezegd (wat bijna eens gebeurd is); ik kon nog genieten van de bezigheden in de voorgaande dagen en was ook zelf te genieten. Op het moment zelf heb ik minder paniekerig mijn verhaal gehouden; had meer speeksel in mijn mond dan de keer daarvoor en zag er m.i. minder “hevig verbrand” uit. De volgende keer heb ik mezelf opgedragen nog meer stiltes te laten vallen en meer contact te maken met het publiek. Tot ziens. Groeten, Kim.

“……..voor een gemeente op de preekstoel……”
In februari was ik geroepen tot ouderling en dan is het wel de bedoeling dat je regelmatig gaat preeklezen. Voor een gemeente op de preekstoel, ik zou daar vóór de training van gehuiverd en gegriezeld hebben, vandaar dat ik tot aan het doen van de cursus de boot had afgehouden. Doch de training heeft me er rijp voor gemaakt, zodat ik zonder vrees de dienst kon leiden, dus leiden met een kleine ‘ei’, zodat het geen ‘lijden’ werd ! Inmiddels ben ik reeds 3 x voorgegaan en het gaat prima. Ook kan ik merken dat ik tijdens besprekingen met relaties sterker ben geworden, minder spanning, hetgeen het advieswerk ten goede komt !  Hans.

“……eenmaal op dreef ging het echt goed……”
Even een positief geluidje. Deze week heb ik een presentatie gegeven op het werk (ongeveer 20 minuten voor een groep van 10 man), die prima ging. Ik was wel zenuwachtig in het begin, maar eenmaal op dreef ging het echt goed. Daarnaast heb ik deze week weer het maandelijkse overleg voorgezeten, waar ik over het algemeen nogal tegenop zie, maar ook dat ging bovengemiddeld goed. Al met al geloof ik dat de cursus me toch wel een dosis extra zelfvertrouwen heeft gegeven. Groetjes, Sietske.

“…….. vanaf de eerste seconde als een vis in het water……”
Hallo, ik begin echt wel de vruchten te plukken van onze sessies. De dag volgend op onze laatste sessie had ik een lange presentatie voor een grote groep van ons management. Het was gewoonweg schitterend om mij vanaf de eerste seconde als een vis in het water te voelen. Achteraf kwamen er zeer veel lof-betuigingen ! Dank voor je support.  Groeten, Johan.