Eerder heb ik ook al geschreven over hulpmiddelen en daar wil ik nu iets nader op ingaan. Zoals in onderstaande video de Belgische komiek Arnout van den Bossche terecht zegt, haalt Powerpoint elke bezieling uit je presentatie. Spreken met impact heeft geen Powerpoint nodig. Als het dan niet anders kan (of het móet van je werkgever), hou dan rekening met ’n paar dingen:
Luisteren en Lezen gaat niet samen
Heb je (veel) tekst op Powerpoint besef dan dat je publiek slechts kan lezen OF luisteren. Wanneer je iets anders zegt dan wat er op die Powerpoint staat gaat het dus goed mis. Slechts één van de twee komt binnen. Lees je letterlijk voor wat er op Powerpoint staat, dan is dat een belediging voor je publiek. Ze kunnen zelf wel lezen en zijn echt niet geïnteresseerd in jouw kunst van het vóórlezen.
Mijn conclusie: Powerpoint met (veel) tekst: niet doen.
Als Powerpoint beslist nodig is
dan denk ik aan plaatjes, grafieken en dergelijke. Dat kán iets toevoegen of zelfs essentieel zijn. In dit geval stel ik graag: als het niets toevoegt, laat het dan zeker achterwege. Daar komt nog bij: zodra het beeld niet meer nodig is, zet uit dat licht. Powerpoint werkt voor je publiek net als ’n open haard: de ogen gaan naar het licht. Die ogen moeten juist voor jou beschikbaar zijn en als jij je dáár ongemakkelijk bij voelt, ga dan dáár iets aan doen. Je publiek heeft er recht op.
Hieronder geeft Arnout van den Bossche op humoristische wijze perfect weer waarom je Powerpoint beter kunt vergeten.
Hartelijke groet,
Stef de Beurs
briljant
🙂