Waardering

WaarderingBij Speaking Circles hebben we het vaak over waardering. Nu heb ik ’n paar andere mogelijkheden met waardering waar je je voordeel mee kunt doen.
De eerste kun je elke dag gebruiken in allerlei situaties en geeft je simpelweg ’n prettig gevoel.
Kijk om je heen en focus je blik op iets moois of plezierigs dat je ziet. Bedenk hoe prachtig, fijn en nuttig het is. Richt je aandacht er langer op en laat je positieve gevoel krachtiger worden. Ga dan verder naar een ander onderwerp dat je kunt waarderen. Kies onderwerpen die makkelijk te waarderen zijn, zodat je er niet hard voor hoeft te werken. Het wordt nog krachtiger wanneer je de plezierige en waarderende gedachten ook opschrijft.
Als je hieraan gewend raakt kun je het overal toepassen: Je staat stil voor een verkeerslicht. Je bent op ’n andere manier aan het wachten, op de trein of bus, op een afspraak, etc.
Wat levert het je op? Zo’n staat van waardering is bevorderlijk voor het creëren van wat je wilt.
De tweede kan je o.a. een salarisverhoging opleveren, gesteld dat je een baan hebt:
Neem ’n schriftje en schrijf er élke dag aan het eind van de dag 5 dingen in die je die dag goed of uitstekend hebt gedaan. Schrijf ’t zo kort en kernachtig mogelijk op. Na verloop van tijd heb je een schat aan waardevolle informatie over jezelf. Selecteer dan eens 5 of 7 dingen uit die lijst die heel vaak voorkomen en je hebt sterkte argumenten bij een volgend salarisgesprek of functioneringsgesprek.  Daarnaast is zo’n schriftje/lijst natuurlijk altijd goed voor het vertrouwen in jezelf.

Heb jij ook ’n leuk idee om met waardering te werken, laat ’t me hier in een reactie weten.

Hartelijke groet,
Stef de Beurs

6 gedachten over “Waardering

 1. Rudolf Goedhart

  Ha Stef,
  Leuk je blog over waardering te lezen.
  Ik heb in mijn leven intensief met waardering gewerkt. Maar toch eigenlijk op een iets andere manier:
  Ik ben een dagboek gaan bijhouden over situaties en activiteiten waar ik goeie energie van kreeg.
  Dat was in een tijd waarin ik me afvroeg wat nou wezenlijk bij mij hoorde.
  Na verloop van tijd ontdekte ik een rode draad in de activiteiten waar ik me goed bij voelde. Het had telkens te maken met werkelijk contact met anderen hebben en met muziek en verhalen.
  Daaruit is mijn droom ontstaan van het werk dat ik zou willen doen.
  Zoals je weet, leef ik nu die droom: Mijn onderneming bestaat uit optreden met gitaar, zang en vertellingen. En telkens ontstaat er werkelijk contact met de mensen waar ik voor optreed.
  Kijk maar op mijn website: http://www.rudolfgoedhart.nl

 2. Stef de Beurs

  Dank je wel, Rudolf.
  voor je waardevolle aanvulling: Nóg een manier om waardering voor je te laten werken! Het is natuurlijk ontzettend leuk én inspirerend dat je nu je droom ook lééft!!
  Hartelijke groet en Hug,
  Stef

 3. Hannie Mommers

  Ik ben nogal kritisch en was vaak meer gefocust op wat niet goed was, dan wat wel goed was. Tegenwoordig ben ik nog steeds kritisch, maar uit dat niet altijd meteen en probeer juist iets positiefs in een ander of in het werk van een ander te zien.
  Dat werkt zowel voor mezelf als voor mijn omgeving een stuk beter!

 4. Stef de Beurs

  Hi Hannie,
  Bedankt voor je reactie. Het kan soms veel moeite kosten om te switchen van kritisch naar waarderen en het gaat meestal niet van de ene op de andere dag. Geduld en waardering voor jezelf is daarbij ook fijn.
  Hartelijke groet,
  Stef

 5. Marga Sijm

  Hallo Stef,
  Een mooi onderwerp, waardering.
  Het geven van waardering aan anderen is vaak niet zo moeilijk; het zit als het ware ingeweven in mijn zijn.
  Het geven van waardering aan mijzelf is vaak een ander verhaal.
  Sinds vorig jaar pas ik de volgende remedie toe: als ik blij met iets ben wat ik heb gedaan/bereikt of heb gezegd geef ik mijzelf letterlijk een schouderklopje met de woorden: goed gedaan, meissie!
  En ik word hier heel blij van!

  Hartelijke groet,
  Marga Sijm, Praktijk You Know.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *