Stress op het podium

stresskatStress in relatie tot spreken in het openbaar is een bekend verschijnsel. En hoe je ermee omgaat is alles bepalend voor je gezondheid én je welzijn. Kelly McGonigal is gezondheidspsycholoog en heeft na 8 jaar onderzoek iets opmerkelijks ontdekt. Mensen die stress ondervonden, hadden 43% meer kans om te sterven dan mensen zonder stress. MAAR, dat gold alleen voor mensen die dáchten dat stress gevaarlijk was voor de gezondheid. Mensen die veel stress ondervonden, maar stress niet als gevaarlijk beschouwden, hadden géén hoger risico om te sterven. Zij hadden in verhouding tot anderen zelfs het laagste risico om te sterven – mensen met relatief weinig stress meegerekend. Het toont weer eens aan hoe lichaam en geest elkaar over en weer beïnvloeden.

En het verhaal gaat verder, zeker als we kijken naar de relatie met spreken in het openbaar:
Oxitocine is een neurohormoon. Het stelt de sociale instincten van je brein bij. Het bereidt je voor om dingen te doen die relaties versterken. Het verhoogt je empathie. Als oxytocine afgegeven wordt in je stressreactie motiveert het je om steun te zoeken. Je biologische stressreactie zet je aan om iemand te vertellen hoe je je voelt, in plaats van het op te kroppen. Als je contact zoekt met anderen onder stress, om steun te krijgen of te geven, geef je meer van dit hormoon af, je stressreactie wordt gezonder, en je herstelt sneller van stress.
Je stressreactie heeft een ingebouwd mechanisme voor stressveerkracht en dat mechanisme is verbinding met mensen. Dus als je kiest om je te verbinden met anderen onder stress, creëer je veerkracht.

Als je Speaking Circles al kent, zie je dan de relatie al met spreken in het openbaar? Een van de fundamenten van Speaking Circles is namelijk om altijd in verbinding te zijn met je publiek, met een persoon tegelijk. Dus, als je stress ervaart, wanneer je voor publiek staat, leg dan verbinding met één persoon tegelijk door hem/haar in de ogen te kijken, terwijl je spreekt. Doe dat ook als je geen stress ervaart op het podium, want ik kan je verzekeren dat je spreekbeurten/speeches er krachtig op vooruit gaan.

Kijk hieronder naar de inspirerende video van Kelly McGonigal en laat me je reactie weten.
Hartelijke groet,
Stef

2 gedachten over “Stress op het podium

 1. Wilma

  Hallo Stef,
  leuk stukje, dank je wel hiervoor. Ik wil wel een opmerking maken die een beetje flauw is, maar volgens mij toch wel belangrijk: iedereen heeft een kans om te sterven. Die is nl. 100%, omdat je zeker weet dat je op een dag dood gaat. Alleen denk ik dat je het hebt over de kans om “eerder” te sterven dan …. Ik weet nooit zo goed wat ik me bij dat “eerder” moet voorstellen: eerder dan de gemiddelde kans voor iemand van jouw leeftijd? Eerder dan de gemiddelde leeftijd van iemand van jouw generatie?
  Hartelijke groet, veel succes,
  Wilma

 2. Stef de Beurs Bericht auteur

  Bedankt voor je reactie, Wilma,
  er mankeerde nog aan: …… dan mensen zonder stress. Heb ik er nu bijgezet.
  Natuurlijk is de enige en 100% zekerheid dat we allemaal dood gaan. Maar het gaat vooral om de relativiteit tussen mensen met stress en mensen zonder stress en de mate waarin men ervan uitgaat dat stress wel of niet gezond is.
  Hartelijke groet,
  Stef

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *