Nog niet zo lang geleden werd bekend dat de effecten van de Iceman (Wim Hof) wetenschappelijk werden aangetoond. Het betreft beïnvloeding van je lichaam met je geest. Nu is dat vanuit de NLP (Neuro Linguïstische Programmering) bezien niet zo vreemd, want een van de vooronderstellingen van NLP is: Lichaam en geest beïnvloeden elkaar over en weer. Niet zo verbazingwekkend dus, maar wetenschappelijk is het wél een doorbraak, omdat dit nog niet eerder was bewezen.
Het omgekeerde is natuurlijk ook het geval en daarover is nog niet zo heel lang geleden ook een en ander aangetoond door Amy Cuddy. Het gaat om de beïnvloeding van je geest door ons lichaam, meer specifiek onze lichaamshoudingen. Zij heeft ontdekt dat door bepaalde houdingen aan te nemen gedurende 2 minuten, het testosteronniveau stijgt. En gelijktijdig daalt het cortisolgehalte (stresshormoon) in ons lichaam. Zij heeft deze houdingen HIGH POWER POSES genoemd (bovenste rij in onderstaande foto). Natuurlijk bestaat ook het tegenovergestelde: Low power poses (de onderste rij in dezelfde foto).
Hoe werkt het en wat kunnen we ermee?
Je kunt vlak voordat je een belangrijke vergadering hebt of speech gaat geven een van de houdingen aannemen van de bovenste rij van onderstaande foto en dat doe je dan gedurende 2 minuten onafgebroken. Sommige houdingen kun je zelfs op ’n toilet aannemen, als er geen andere mogelijkheid is of als je privacy wilt.
Ik ben benieuwd naar je ervaringen! Laat je ze hier in een reactie weten?
Hartelijke groet,
Stef
Dank je wel Stef. Ik ga die open houdingen zeker uitproberen vlak voor mijn presentaties. Ik ben benieuwd naar het effect!
Hi Joyce,
Bedankt voor je reactie.
Ik ben benieuwd naar je ervaringen.
Hartelijke groet,
Stef
Ha die Stef,
Dank je voor je artikel.
Het is grappig, één van beste vriendinnen, Elizabeth Ebbink( van het boek ‘Ik hoor het aan je stem”), maakte mij maanden geleden ook al attent op dit artikel, cq onderzoek.
En aanstaande donderdag geef ik de tweede workshop in een serie van drie over zingen. Laat deze workshop nou over houding gaan!
Ja, lichaamshouding is enorm van invloed op stemgebruik, ademhaling en resonatie, maar houding is zeker ook te vertalen als attitude!
Hartelijke groet van Judith Kamerman. http://www.mevrouwjudith.nl
Hi Judith,
Bedankt voor je reactie. Ik kan me voorstellen dat het effect van fysieke houding “tijdens” het zingen nog verder gaat dan “ervoor”. Goed dat je dit meeneemt.
Succes en hartelijke groet,
Stef
Dag Stef,
Je weet mij mooi te prikkelen met dit artikel,
zal het even toelichten.
Onlangs heb ik met veel interesse een Uzazu (Body & Mind Method) workshop gevolgd. Uzazu integreert Yin/Yang, I Tjing, 64 houdingen en ademhalingstechnieken.
En zelf ben ik na mijn NLP opleiding doorgaan met eerst Body Mind Language http://www.bmli.nl en vervolgens gestart met Natuurvoedingskoken en therapie http://www.oostwestcentrum.nl/beroepsopleidingen_detail.php?i=36.
Voor laatst genoemde heb ik onlangs een werkstuk gemaakt over het duiden van Wim Hof’s aanpak vanuit Yin en Yang.
Elke keer vanuit het verlangen en het besef dat tot essentie, welbevinden en authenticiteit komen diep kan gaan. Vooral als veel (patronen) verweven zijn. En ja, hoe kan het anders dat dit helder uitspreken beinvloedt
Ik wilde dit even met je delen omdat ik er (weer) mooie verbinding door ervaar. Dank je wel daar voor!
Hartelijke groet,
Robbert Sedee
http://www.Kerngerichtinbedrijf.nl
Dank je wel, Robbert, voor je reactie. !
Hartelijke groet,
Stef
Pingback: Blozen | Spreken in het openbaar