In 1986 heeft psycholoog en onderzoekster Elaine Aron de term HSP – Hoog Sensitieve Personen – geïntroduceerd. De vertaling van Hoog Sensitief naar Hooggevoelig is niet helemaal gelukkig gekozen, maar inmiddels wel ingeburgerd. Sensitief betekent namelijk gevoelig voor zintuiglijke indrukken, en dat gaat verder dan alleen voelen, zoals dat gesuggereerd zou kunnen worden door het woord hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid heeft dus betrekking op zien en/of horen en/of voelen en/of ruiken en/of proeven. Ik heb bewust gekozen voor en/of tussen deze vijf zintuigen. Het lijkt erop dat de meeste HSPersonen hun gevoeligheid ervaren op meerdere zintuiggebieden, waarbij het voelen het meeste lijkt voor te komen. Uiteraard zijn er ook HSPersonen, waarbij hun sensitiviteit betrekking heeft op meerdere of zelfs álle zintuigen. HSP komt voor bij 15 à 20% van de mensen.
Mensen die hooggevoelig zijn hebben als het ware extra antennes, waardoor zij veel méér dan de gemiddelde mens uit hun omgeving registreren. Zij nemen onder andere intenser waar, verwerken meer, voelen eerder waar iets niet klopt, voelen stemmingen van mensen en plaatsen aan.
Elaine Aron zegt hierover in Psychologie Magazine van juli/augustus 2009:
“Uit een aantal studies blijkt dat de hersenstructuur van sensitieve mensen anders is dan die van niet-HSP’s. Toen we mensen in een MRI-scanner legden en hen subtiele verschillen tussen twee foto’s lieten zoeken, bleek dat gevoelige mensen veel meer hersenactiviteit hadden in de gebieden die te maken hebben met aandacht en waarneming. Waarschijnlijk hebben HSP’s daar meer neuronen en verbindingen.”
Waar de gemiddelde mens die voor een groep staat veel indrukken opdoet, gaat dit dus nog veel méér op voor HSPersonen. Als zij voor een groep/publiek staan kunnen ze volledig overweldigd raken door alle indrukken.
Dit kan zeker voor een groot deel ondervangen worden als zij zichzelf trainen in aanwezigheid in relatie, zoals we dat kennen in Speaking Circles. Aanwezig zijn in relatie gaat altijd uit van die aanwezigheid met één persoon tegelijk. Deze focus kan het aantal indrukken drastisch beperken, waardoor het zijn voor een groep/publiek makkelijker wordt. Voor oefeningen aanwezigheid in relatie, zie Tip 3 op dit Blog.
Je hoeft geen HSP te zijn om overweldigd te raken.
Wat is jouw manier om niet overweldigd te raken ?
Laat s.v.p. je reactie achter.
Hartelijke groet,
Stef de Beurs
Hoi Stef,
Een HSP’er ben ik niet maar ik ken wel het gevoel overweldigd te worden door veel mensen.
Hoe ik dit nu voorkom? Heel chicken: door zo min mogelijk voor een groep te gaan staan….
Wel heb ik mezelf laatst voorgenomen om hier meer vaardigheden in te zoeken, w.s. bij Speaking Circles!
Hi Marga,
Bedankt voor je reactie. Je bent t.z.t. altijd welkom. Je kunt ondertussen alvast met Tip 3 aan de slag als je zin hebt.
Mijn manier om niet overweldigd te raken is geregeld de natuur in te gaan. Ook om alleen te gaan is heerlijk om weer nieuwe energie en frisse gedachten op te doen.
Ik ben hsp en raak door zoveel overweldigd is het nu in de liefde of spreken voor een groep vreemden ,zelfs bij mal conversatie het niet begrepen worden kan ik overweldigd geraken .dit in tegenstelling toen ik nog jong en onbezonnen was sprak voor een volle tijdens een voordracht of een toneelstuk ?!
Ik ben sinds kort dan ook vrijwillig opgenomen in psychiatrie daar ik niets nog kanaliseren ik totaal problemen kreeg met grenzen .
Maar merk op dat zelfs hier weinig geweten is hoe om te gaan met iemand die hsp heeft en dit leidt tot nog meer frustraties .
Michael. ( België)
Beste Michael,
Bedankt voor je reactie en ik wens je veel sterkte.
Hartelijke groet,
Stef