Ankeren

AnkerOm inspiratie op te doen voor dit artikel, keek ik eens in mijn archief. Daar kwam ik een artikel tegen, dat ik in 1997 schreef over Belastingen en Ankeren. Een anker is een uniek signaal dat bij herhaling telkens dezelfde staat (stemming) oproept. De relatie met Belastingen kwam voort uit de blauwe enveloppen. Wist je dat de Belastingdienst het monopolie heeft op die specifieke kleur blauw? Als een enveloppe in die kleur op de mat valt, roept dat bij de meeste mensen een specifieke stemming op. De kleur werkt als een anker. Krijg je ieder jaar belasting terug, dan roept dat natuurlijk een goede stemming op. Moet je altijd betalen, dan roept die kleur ongetwijfeld een andere stemming bij je op.

Op vergelijkbare manier roept het vooruitzicht op een presentatie bij veel mensen een bepaalde stemming op. Als die stemming je ondersteunt is dat natuurlijk prima. Ondersteunt die stemming je niet, ga dan op zoek naar een betere.Ankeren

Naast specifieke ondersteunende lichaamshoudingen, waarover ik eerder schreef, kun je ankers ook als ondersteuning gebruiken bij spreken in het openbaar.

Neem de tijd om een herinnering op te roepen, waarin je bijzonder goed in je vel zat en heel krachtig was. Je kon de hele wereld aan. Die herinnering hoeft helemaal niets met spreken in het openbaar te maken te hebben, beter van niet zelfs. Tenzij je daar ’n heel goede herinnering over hebt. Het kan van alles zijn. Je hebt bijvoorbeeld een diploma gehaald en je was er trots op en voelde je super. Zelfs het behalen van je zwemdiploma kan een goede zijn, als je die situatie nog levendig kunt oproepen. Of je hebt een belangrijke wedstrijd gewonnen.

Ga dan helemaal op in die herinnering, alsof je weer in die gebeurtenis bent. Voel, hoor en zie weer alles van toen……. En maak het nog mooier, krachtiger. Dán, op het hoogtepunt van je herinnering (zie plaatje) vuur je het anker af: Dat kan door een specifiek woord tegen jezelf te zeggen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook de toppen van je duim en wijsvinger krachtig op elkaar te duwen. Of je gebruikt een ander specifiek signaal, dat alleen jij op jezelf kunt loslaten.

Je kunt dit ’n paar keer herhalen en je kunt dit ook doen met verschillende fantastische herinneringen. Je gebruikt daarmee wel telkens hetzelfde anker. Daarmee stapel je de goede ervaringen als het ware op elkaar.

Gebruik vervolgens het anker, als je stemming in het vooruitzicht van een presentie in mineur is. Dat is al ’n mooie test. Maar je kunt het anker ook gebruiken, op het moment dat je voor een groep gáát staan.

Reageren? Doen natuurlijk.

Hartelijke groet,
Stef

4 gedachten over “Ankeren

  1. klaziena waerts

    Hoi beste Stef,

    Hoe kan je zo’n dergelijk anker oproepen als je geen fijne herinnering kunt oproepen?
    Niet dat ik geen leuke dingen heb meegemaakt, maar ik ben verre van visueel ingesteld en zoiets oproepen gaat me echt niet goed af.

    Alvast bedankt voor je reactie.

  2. Stef de Beurs

    Hi Klaziena,
    Je hoeft niet visueel te zijn om herinneringen op te halen, het kan ook via gevoel of geluiden/stemmen. Wanneer je terugdenkt aan een situatie waaraan je veel plezier hebt beleefd, wat is dan het eerste dat je ervaart? Een gevoel, beeld of geluid?
    Hartelijke groet,
    Stef

  3. Nienke van Bezooijen

    Ankeren voor je publiek vind ik minstens zo belangrijk. Ankeren voor jezelf als spreker is iets wat je in mijn optiek moet beheersen voordat je voor een groep gaat staan om te spreken. Wat betreft ankeren voor je publiek:
    Niet alleen met woorden, ook de positie waar je staat maakt ook veel uit, lichaamstaal en vooral hoe je spreekt.
    Het ankeren kom je vaak tegen in storytelling. De grootste fout die ik keer, op keer, op keer, ook professionele sprekers zie maken, is het verhaal over het verhaal vertellen. D.w.z. spreken in de verleden tijd. Ankeren werkt het beste door je publiek mee te nemen in het hier en nu. Je ego voorbij, krachtig en open voor het beste resultaat voor je publiek.
    Keep up speaking, Nienke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *